2009 USA Zuidwesten

Welcome to the hotel California – Sedona, Jerome, Joshua Tree NP, Palm Springs, San Diego

Written by Roel Kerkhof

Daar zijn we weer. De afgelopen dagen zijn we helemaal afgezakt naar de uiterste zuidwest punt van de VS: San Diego, Californië. Na twee weken waarin de nadruk op natuur en leegte lag, bevinden we ons nu in het Amerika van de uitgestrekte stadlandschappen en zes-, acht-, tien-, twaalf- en soms veertienbaanswegen. Het is ons al eerder opgevallen hoe veel ruimte men hier nodig heeft voor dorps- of stadsbewoning. We schatten dat de Amerikaanse stadsplanner toch al snel vier keer zoveel ruimte per inwoner verbruikt dan we in Europa gewend zijn. Kleine stadjes lijken daardoor soms grote steden.

Toch lukt het ons over het algemeen goed om de weg te vinden (ook zonder navigatie), al is het soms niet altijd even eenvoudig omdat de richtingborden hier vooral wegnummers en straatnamen aangeven in plaats van concrete bestemmingen. Waar een bordje ‘downtown’ iedereen waarschijnlijk meteen in de goede richting zou sturen wordt je nu geacht te weten welke straat je naar downtown voert. Volgens ons niet de meest gemakkelijke/logische manier. In het stadje Prescott (half zo groot als Assen) leidde dat tot een zoektocht van ruim een uur om het centrum en later ons hotel te vinden. Het was gelukkig de uitzondering die de regel bevestigt.

Prescott was de eindbestemming van een dag die ons vanuit Flagstaff, via Sedona, Cottonwood en Jerome over een door de bergen slingerende weg had gevoerd. Sedona is een bekende plaats vanwege de vermoede vortexen (kruispunten van aardstralen) in de omgeving. Dit trekt veel mensen op zoek naar spiritualiteit en heeft er toe geleid dat Sedona is uitgegroeid tot een new age centrum. Voor wie wat nuchterder is/niet zo naïef is, is Sedona niet meer dan een shopping mall in een erg mooie natuurlijke omgeving (je weet wel, van die rode rotsen). Voor rust en spiritualiteit is het er volgens ons ook veel te druk.

In Cottonwood leidde een fotostop tot een uur rondsnuffelen in Larry’s Antiques, een winkel van sinkel met een enorm bonte verzameling Americana. Het was net een museum over de geschiedenis van de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Ze hadden erg veel leuke dingen te koop, maar helaas veelal te groot om in een rugzak mee te kunnen nemen. Het kleine stadje Jerome stond weer symbool voor de geschiedenis van het Wilde Westen. Dit ooit 15.000 inwoners tellende kopermijnstadje liep na het uitgeput raken van de mijn begin jaren vijftig bijna helemaal leeg en wordt nu tot één van de mooiste ‘ghost towns’ in de VS gerekend. Wat ons betreft kon het niet in de schaduw staan van Bodie, dat we aan het begin van onze roadtrip bezochten. Door in de oude gebouwen restaurants, winkeltjes en b&b’s te vestigen is het ‘verlaten’ karakter tot behoorlijk aangetast.

Vanuit Prescott wachtte ons een wat geestdodende rit naar Palm Springs: lange, rechte wegen door een woestijnachtig landschap. Met een detour door Joshua Tree National Park (dat we ook best hadden kunnen overslaan) toch weer zeven uur in de auto. Maar daarna konden we dan eindelijk eens een paar uurtjes bij het zwembad vertoeven. De temperatuur was daar eindelijk ook weer eens naar. Toen we uit Prescott vertrokken stond de thermometer net boven het vriespunt, in Palm Springs – we zijn weer terug in Californië – was hij eindelijk weer eens echt zomers.

Omdat we alle zandbakken achter ons hadden gelaten hebben we ook de auto weer gewassen. Deze keer hebben we het laten doen. Voor tien dollar werd onze Chevy zo’n 25 minuten stevig geboend, gesproeid en gepoetst door zes paar handen. Het bewijs dat de uurlonen voor ongeschoold werk in de VS erg laag zijn. Je verbaasd je wat dat betreft toch over het grote aantal baantjes dat je eerder in een socialistische maatschappij zou verwachten (in het kader van de werkverschaffing) of die bij ons allang weggeautomatiseerd zijn.

In San Diego hebben we de afgelopen drie dagen veel in maritieme sferen doorgebracht. Zo verblijven we hier in een hotel met aan de ene kant uitzicht op San Diego Bay en aan de andere kant (ons uitzicht) op de jachthaven. De boten liggen bijna tot aan ons balkon. Het is na San Francisco dan ook ons meest luxueuze onderkomen deze reis. Helaas hebben we er weinig van kunnen profiteren, want in San Diego is toch wel veel te zien en te doen. Natuurlijk is er Sea World (met als beroemdste bewoner de ‘killer whale’ Shamu), maar ook het maritiem museum (waar we onder meer konden ervaren hoe krap het is in zowel een Amerikaanse als een Russische onderzeeër, vooral die laatste was claustrofobisch – en technisch minderwaardig) en de USS Midway waren erg leuk.

De Midway is een uit 1945 daterend vliegdekschip dat tot en met de eerste Golfoorlog dienst deed in de US Navy. We hebben uiteindelijk 3,5 uur op de Midway doorgebracht. Met 4.500 opvarenden was het dan ook een stad op zee. Via een uitgebreide audiotour werd je over het hele schip geleid, waarbij alle aspecten van het leven aan boord aan bod kwamen. Zelfs voor pacifisten bijzonder interessant.

Verder hebben we in San Diego de oude stad (old town) en het historische Gaslamp Quarter bezocht. Hier vonden we eindelijk ook wat we (met uitzondering van Columbia en Bodie) toch een beetje hadden gemist tot nu toe: historische gebouwen met de inrichting van vroeger. Daardoor krijg je toch meer inzicht in het dagelijks leven in de beginperiode. Vooral de old town met winkeltjes die de oude sfeer uitstraalden was daarom leuker dan gedacht. Voor het moderne leven trokken we voor de tweede keer naar een outlet centrum; Las Americas, vlakbij de grens met Mexico. Hier kon Roel weer helemaal los. De prijzen waren soms zo laag (zeker als je het in euro’s ging omrekenen), dat het moeite kostte om iets niet te kopen. De komende jaren hoeft hij in Groningen in ieder geval niet meer te winkelen (en dat vindt hij wel prettig). Alleen een paar nieuwe schoenen wil maar niet lukken (en die heeft hij toch echt nodig……).

About the author

Roel Kerkhof

Restless wanderer, retired cyclist and triathlete, geographer and writer. Man with a mission impossible: to visit all countries in the world.

Leave a Comment