2009 USA Zuidwesten

On the road – Columbia SHP, Yosemite NP, Bodie, Lee Vining

Written by Roel Kerkhof

Sinds dag vier van onze trip zijn we de trotse (tijdelijke) bezitters van een Chevrolet Traverse, een SUV die we altijd makkelijk kunnen terugvinden op de parkeerplaats: aubergine van kleur, voorzien van vrolijke Nevada nummerplaten en belachelijk groot. Het uitrijden van SF was met de automaat nog wat onwennig, ook al omdat onze Garmin niet werkte (nog steeds niet trouwens) en we geen wegenkaarten hadden (we dachten, we hebben navigatie bij ons, duh). Op basis van de kaartjes in de Lonely Planet vonden we toch de weg de stad uit en konden we na een uur rijden bij een Walmart onze eerste inkopen doen. De belangrijkste was een piepschuim koelbox met een kekke Amerikaanse vlag er op; een investering van een paar dollar die ons de benodigde besparingen oplevert in goedkope gekoelde drankjes en broodjes. Van concurrent Safeway beschikken we inmiddels over een heuse klantenpas die ons de kortingen geeft op allerlei boodschappen. Als we bij deze supermarkt een griepprik halen kunnen we zelfs nog meer korting krijgen. Dat doen we maar niet…..

De eerste grote stop was Columbia State Historic Park, één van de best bewaard gebleven/gerestaureerde goldrush stadjes in Californië. Omdat het hoogseizoen voorbij was, was niet alles open, maar leuk was het wel – terug naar grootmoeders tijd, maar dan op zijn Amerikaans. Het historische centrum van het nabijgelegen Sonora was beduidend minder interessant. Dat bleek vooral uit winkels te bestaan. Nu hebben we intussen ook wel geleerd dat de term ‘historic’ af en toe met een korreltje zout moet worden genomen. Amerikanen vinden al snel iets historisch.

Columbia en Sonora lagen op weg naar Yosemite National Park. Hier kochten we voor 80 dollar de Interagency Pass die ons toegang geeft tot alle nationale parken in de VS – een koopje. Bij het binnenrijden van het park was al snel de schade zichtbaar van de grote bosbranden die er begin deze maand woedden, het resultaat van een uit de hand gelopen gecontroleerde brand. Yosemite is echter zo enorm groot, dat het slechts een klein deel van het park betrof. De voornaamste sights lagen ver van de branden vandaan. Qua overnachting zetten we een flinke stap terug: we sliepen in het zogeheten Housekeeping Camp, een sterk verouderd kampement van onderkomens – half tent, half betonnen barak. We betaalden hiervoor vrijwel dezelfde prijs als voor de vier sterren in SF. Locatie, locatie, locatie zullen we maar zeggen: midden in Yosemite Valley aan de Merced River.

Alle voedselwaren, maar ook bijvoorbeeld toiletartikelen als tandpasta, moesten hier ’s avonds in een ‘bear locker’ worden bewaard omdat snode beren anders de auto zouden openbreken of je tent met een bezoek konden komen vereren. Volgens ons is dat een deel van de mythe/marketing van Yosemite NP. Maar dat heeft het niet nodig, want het is een prachtig park, met mooie panorama’s een uitgestrekte bossen (mooier dan de Alpen als je het ons vraagt). Hoewel we een wandeling maakten van drie uur in Mariposa Grove met z’n Giant Sequoias zaten we naar onze zin iets te veel uurtjes in de auto. Vooral de rit heen en terug naar Glacier Point was vanwege wegwerkzaamheden lang (en stoffig) – je verwacht ook geen file in een natuurpark -, maar het geduld werd beloond met een prachtige uitzicht over de vallei en de beroemde Half Dome.

Via de erg mooie route over de Tioga Pass ging het daarna naar de andere kant van de Sierra Nevada, naar het gehucht Lee Vining onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Mono Lake (een zoutmeer met grillige kalksteenformaties) en Bodie, de best bewaarde ghost town in de VS. In dit in 1859 gestichte stadje zijn veel gebouwen (soms nog met inventaris) in de staat bewaard gebleven zoals ze sinds de ontruiming in 1942 zijn achtergelaten en zijn de restauraties tot een minimum beperkt gebleven. Het was allemaal erg fotogeniek.

 

About the author

Roel Kerkhof

Restless wanderer, retired cyclist and triathlete, geographer and writer. Man with a mission impossible: to visit all countries in the world.

Leave a Comment